Életmód

A  mezei  nyúl  szezonálisan  szaporodó állat, fő  szaporodási  időszaka  február  és  május  hónapok  közé  esik, de októberben is lehet látni kergetőző nyulakat. Egy alkalommal kettőt ellik, a kisnyulak nyitott szemréssel születnek és testüket jól fejlett szőrtakaró fedi.

A mezeinyúl elsősorban éjszakai aktivitású állat. Élőhely használata igen változatos, erdőkben, legelőkön és mezőgazdasági területeken egyaránt megtalálható A mezeinyúl mozgáskörzete kb. 50 -250 hektár. Az éjszakai táplálkozóhely a kínálathoz igazodik, és a nappali pihenőhelytől akár nagy távolságra is lehet.