Elterjedés

A hazai mezei nyúl állomány zömében az Alföld és a Kisalföld területein található. Főleg  azokon  a területeken  lehet  nagyobb  számban jelen,  ahol  többféle  élőhely folt  találkozik,  így  érvényesülhet  a  szegélyhatás.  A  mezei  nyúl  a   zöldítési programban kialakítandó mezsgyéken  megfelelő  mennyiségű,  minőségű,  változatos  táplálékot és alkalmas búvóhelyet talál. A mezeinyúl étrendjében egész évben dominálnak az egyszikűek, ám télen a fás növényi részeket és a fenyőtűket is jelentős mértékben fogyasztja. Táplálékában jelentős szerepet kaphatnak a kultúrnövények, elsősorban a lucerna, a repce és a búza, de emellett elfogyasztja a zabot, árpát és a fehérrépát is. A kultúrnövényekkel szemben előnyben részesíti a vadonélő növényeket a gyepekben és a művelt területeken is,azonban a mezsgyék beszántásával kártétele nőhet.