Állományadatok

A délvidéki földikutya teljes világállománya nem haladja meg az ötszáz egyedet. Ez az önmagában is rendkívül alacsony egyedszám három populációra oszlik. Az egyes populációk között is jelentős különbségek vannak. A legnagyobb és legstabilabb ismert populáció Baja határában található, ahol mintegy kétszáz egyed él. A Fruska gorán és a szerb-magyar határ mentén élő populációk erősen fragmentáltak, utak, erdők, fa-ültetvények és művelt területek szabdalják őket számos apró szub-populációra. A Kelebia és Szabadka közötti populáció egyedszáma a becslések szerint nem haladja meg a kétszáz egyedet, míg az Újvidék közelében található állomány egyedszáma minden bizonnyal a száz egyedet sem éri el. Ilyen alacsony egyedszám, ilyen mértékű szétdaraboltság mellett, egy rágcsáló faj esetében igen komoly aggodalomra ad okot.