Mezei hörcsög országos felmérése zajlott

2016.03.02. 13:51

A projekt keretében kezdődött meg a hörcsög országos felmérése is, amely során bebizonyosodott, hogy az Alföldön még jelentős hörcsögállományok találhatóak, annak ellenére, hogy sok korábbi élőhelyéről eltűnt vagy a kimutathatósági küszöb alá került az egyedszáma. Fény derült arra is, hogy a faj elterjedési területe dinamikusan változik, eddig hörcsögmentesnek tartott területeken is felbukkanhat és elszaporodhat. Továbbá sikerült néhány forró pontot is meghatározni, ahol extrém magas az egyedsűrűség. Ezek a „hot spot”-ok a faj kezelése és védelme szempontjából kiemelt fontossággal bírnak.


Hörcsög (Fotó:Cserkész Tamás). 

A mezei hörcsög (Cricetus cricetus) természetvédelmi jelentőségét számtalan nyugat-európai tanulmány taglalja, azonban Magyarországon az utóbbi évtizedben csak kevés kutató foglalkozott behatóbban a fajjal, miközben a hörcsögkutatásnak nagy hagyományai vannak hazánkban. Európa nagy részén a hörcsög visszaszorul és már csak az „utolsó hírmondókat” lehet látni. Hazánkban viszont még megtalálhatóak jelentős egyedszámú, károkozásra is képes állományai, mondhatni „hörcsögnagyhatalom” vagyunk! A hörcsög hazai helyzetét a kettősség jellemzi: egyrészt az Európai Unióban –így már hazánkban is– védett faj, másrészt helyenként még mindig érzékeny károkat okoz, ezért irtják.

A mezei hörcsög kiváló alkalmazkodóképességét mutatja, hogy több alföldi települést is sikeresen kolonizált, ami  új és sajátos problémákat vet fel. A belterületi állományok jelentős egyedszáma miatt a lakosság a törvényben engedélyezett időszakon túl is aktívan védekezik ellene, ami védett faj esetén jogi aggályokat vet fel. A hörcsög, mint minden vadonélő rágcsáló, számos kórokozó és parazita vektora, ami közvetlenül a háziállatokra, közvetetten az emberre is veszélyt jelenthet. Védett ragadozóink, mint a parlagi sas és a molnárgörény számára viszont elérhetetlenek a belterületen élő hörcsögök, ezért nem tudják mérsékelni az állományt és elesnek egyik fontos táplálékbázisuktól. A belterületen előforduló hörcsögök tehát olyan kérdéseket vetnek fel, amelyekkel foglalkozni kell. A RAPTORSPREY LIFE projekt munkatársai akciótervet dolgoznak ki, melyben többek között belterületről természetvédelmi területekre történő áttelepítés is szerepel. Hazánkban hörcsög áttelepítést eddig még nem végeztek, azonban a fokozottan védett ragadozók táplálékbázisának megőrzése és a belterületeken élő populációk által okozott probléma mérséklése miatt indokolt egy hatékony akcióterv kidolgozása és végrehajtása. A munka előrehaladásáról és újabb eredményeiről rendszeres beszámolók várhatóak.

A projektben a BEKE, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület partnere az HNPI és a HELICON LIFE.


Kiskerti hörcsögcsapda, valószínűleg muzeális érték. (Fotó: Cserkész Tamás). 


A kertben fogott elpusztult hörcsögöt az utcára dobják a macskáknak (Fotó: Cserkész Tamás).

Fake Jordan 3, Best Nike Retro Air Jordan 3 Replica Sale