Föld alatt és föld felett

Földikutya (Fotó: Németh Attila).

2018.04.13.

A földikutya az év emlősállata 2018-ban, s valóban nagyon nehéz megpillantani az idei évben a pódiumra emelt állatot. Április 14.-én szombaton bárkinek lehetősége nyílik arra, hogy „kísértse a szerencséjét”, ha ellátogat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság „Csillagséták nemzeti parkjainkban: Föld alatt és föld felett” című rendezvényére.

A földikutya a 2018-as év emlőse

Földikutya (Fotó: Németh Attila).

2018.03.12. 13 30
2018-ban egy egészen különleges emlőscsoportot, a földikutyákat választottak év emlősének a Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső programjában. A földikutyák megőrzéséért a RaptorsPreyLIFE program is komoly erőfeszítéseket tesz, hiszen a földikutyákat a projekt célfajai között találjuk. 
Az alábbi videóban rengeteg érdekességet lehet megtudni ezekről a ritka, titokzatos életmódú, ám annál különlegesebb kisemlősökről. 

ÚJABB KERECSENSÓLYOMRÓL VETTÜK LE A JELADÓT

Kerecsen fészek kameracsapdával megörökítve (Fotó: Bagyura János).

2018.01.23.  12:38

Újabb kerecsensólyomról vettük le a jeladót idén januárban. Az öreg (ivarérett) hím madarat még 2013. februárjában jelölték a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei, hogy az Európai Unió LIFE természetvédelmi alapja által támogatott fajvédelmi program (LIFE09 NAT/HU/000384) keretében adatokat kapjanak a madár élőhelyhasználatáról, valamint a veszélyeztető tényezőkről.

Projektünk szakemberi új emlősfajt írtak le Kazahsztánból

A 2017-ben leírt új faj, a zsetiszui szöcskeegér terepi fényképe.  (Fotó: Cserkész Tamás)

2017.11.30.  13:59

A természetvédelmi és a fajmegőrzés programok elválaszthatatlan része a tudományos kutatás. A kutatás kifejezetten fontos a kevésbé ismert, de ritka, vagy már a kihalás szélén álló fajok esetében. A szöcskeegerek kutatása kevéssel több, mint 10 éve vette kezdetét Magyarországon, és 2012. óta immár külföldön is aktív a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület által vezetett csoport, melyhez az MTA-DE „Lendület” Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport molekuláris filogenetikával foglalkozó tagjai is csatlakoztak. A szöcskeegerek rendszertanának és elsődleges élőhelyeinek megismerése miatt különösen indokolt volt külföldi tanulmányutak, és igazi „expedíciók” szervezése. A tavalyi év során egészen Kazahsztán keleti csücskéig, az Altáj és a Tien-san hegységek lábáig jutottak a kutatók, mely utazást egy angol alapítvány, a The Rufford Foundation finanszírozott.

Oldalak