Szöcskeegér felmérés kamerákkal

A szöcskeegerek kimutatásárának és felmérésének egyetlen hatékony módszerének a talajcsapdázását tartjuk, ami közepes méretű műanyag vödrök talajszintig történő leásását jelenti.

A módszer bár hatékony, de nagyon munkaigényes, ezért a RAPTORSPREYLIFE során kísérletet tettünk alternatív módszerek tesztelésére. Dániában és Norvégiában északi szöcskeegérrel dolgozó kollégák a kisemlősökre beállított vadkamerákat sikerrel használták a faj jelenlétének kimutatására, ezért érdemesnek tartottuk a módszer kipróbálását hazai viszonyok között is. Az első kamerák 2017. áprilisában lettek kihelyezve, ekkor egyetlen állat jelent meg a kamerák előtt, egy szöcskeegér.


Szöcskeegér látogatja a szórót (fotó: Cserkész Tamás)

A kamera hőmérője 0°C fokot mutatott. A rágcsálókat apró szemű magvak szúrásával csábítjuk a kamerák elé. Az immáron második éve folyó tesztelés során számos alkalommal rögzítettek a kamerák szöcskeegereket, de mindig csak tavasszal. Feltételezzük, hogy az év további szakaszában a többi kisemlős mennyisége annyira megnő, hogy az óvatos természetű szöcskeegeret kiszorítják az etetőhelyekről, illetve a tavaszi párzási szezonban aktívabbak a szöcskeegerek. Az eddigi tesztelés szerint tehát a kameracsapdázás alkalmas módszer a szöcskeegér kimutatására, de eddig csak a tavaszi hónapokban bizonyult megfelelőnek a hatékonysága.

Cserkész Tamás

Cheap Yeezy Boost 350 V2 "Clay" EG7490 For Sale