Nemzetközi konferencián a RAPTORSPREYLIFE

2015.08.26. 11:16

A projekt képviseltette magát a dél-franciaországi Montpellier városában megrendezésre került rangos nemzetközi természetvédelmi konferencián, az ICCB-n (International Congress for Conservation Biology).


A RAPTORSPRELIFE poszter.

A természetvédelmi biológia területén dolgozók talán legfontosabb találkozója az SCB által évente megrendezésre kerülő ICCB (International Congress for Conservation Biology –Nemzetközi Természetvédelmi Biológiai Konferencia). Az SCB (Society for Conservation Biology –Társaság a Természetvédelmi Biológiáért) egy világszerte több mint 5000 taggal rendelkező nemzetközi szervezet, amely bolygónk biológiai sokféleségének megőrzését segítő elméleti (tudományos kutatások) és gyakorlati programokat támogat. A konferenciát idén a dél-franciaországi Montpellier városában tartották augusztus 2. és 6. között. Idén először fordult elő, hogy az SCB Európai szekciójának háromévente megrendezésre kerülő konferenciája az ECCB (European Congress for Conservation Biology) és a nemzetközi konferencia (ICCB) együtt került megrendezésre. Ennek eredményeként az idei az SCB történetének valaha volt legnagyobb konferenciája lett, 98 országból közel 2000 regisztrált résztvevővel, több mint 900 előadással és közel 1000 poszter prezentációval. 


Bemutatott projektek sokasága.

E kiemelkedő jelentőségű és egyszersmind igen rangos eseményen a Kiskunsági Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Emlősvédelmi Szakosztálya révén a „A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében” („RaptorsPreyLife”) projekt is képviseltette magát. A konferencián bemutatott prezentáció a veszélyeztetett ragadozó madarainknak táplálékbázist biztosító füves ökoszisztémák ökológiai működésében és természetes folyamatainak fenntartásában meghatározó szerepet játszó földikutyák jelentőségét szemléltette. A száraz füves élőhelyeken betöltött fontos szerepük mellett a földikutyák zoológiai értelemben is kiemelkedő természeti értékeink. Az elmúlt évtized kutatásai ugyanis bebizonyították, hogy a Kárpát-medencében öt önálló földikutyafaj honos, mely a Kárpát-medencén kívül sehol a világon nem fordul elő. E bennszülött emlősfajok közül Magyarország területén jelenleg három faj előfordulásáról van tudomásunk. E fajoknak a jövő generációk számára történő megőrzésében hazánknak kiemelt felelőssége van, így a konferencián bemutatásra kerültek az elmúlt tíz évben megmentésükért folytatott védelmi erőfeszítések is. Sajnos a rengeteg eddigi erőfeszítés ellenére a földikutyák még mindig hazánk legveszélyeztetettebb emlősállatai közé tartoznak. Kihalástól való megóvásuk és fennmaradásuk biztosítása további kutatómunkát és gyakorlati, természetvédelmi tevékenységet igényel. 

jordans for sale Shoes