Hörcsög-áttelepítés Túrkeve határában

2017.08.19.  14:45

A hörcsög egy jól ismert, viszonylag nagytermetű – akár 0,5 kg is lehet –, feltűnő színezetű rágcsáló. Aktuális hazai elterjedése a projekt során került, illetve kerül meghatározásra. Annyit már bizonyosan tudni, hogy nagyon erős, gradáló állományai vannak Heves- és Borsod-Abaúj-Zemplén-megye déli részén és Csongrád-megyében, de egy-egy erősebb, gazdasági kárt is okozó állományt a többi alföldi megyében is találni. Ennek ellenére a hörcsög lassan, de mindenhol visszaszorul, különösen Hajdú-Bihar-, Jász-Nagykun-Szolnok-megyében és BAZ-megye északi részén. A Dunántúlon kevésbé gyakori, nagyobb részén (már) nem is fordul elő.


Mezei hörcsög (Fotó: Sallai R Benedek).

Az áttelepítést megelőzően egy Túrkeve külterületén elhelyezkedő zártkertben alakítottak ki hörcsögök befogadására alkalmas helyet, kotorékok kifúrásával. A zártkert az egyesület kezelésében van, így hosszútávon is garantálható a természetvédelmi célok érvényesülése, valamint a hörcsög visszatelepítése jól illeszkedik a területen folyó komplex természetvédelmi programhoz. A cél egy új hörcsögállomány kialakítása, amelynek méretét természetes ragadozóik szabályozzák.


Hörcsög áttelepítés (Fotó: Sallai R Benedek).

Az áttelepítésre a kora reggeli órákban került sor. A befogott példányok szabadon engedésük után hamar belakták a területet, folyamatos etetésükkel a kolónia megerősödését szeretnénk elérni.


Hörcsög táplálék (Fotó: Sallai R Benedek).

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

jordans for sale cheap