MODUL DE VIAȚĂ

Aria de cuibărit
Până la sfârșitul anilor 1970 în Ungaria au rămas doar câteva perechi de acvile de câmp, însă programele de conservare a naturii din ultimii decenii au contribuit la creșterea populației, și încet din zona munților păsările au ajuns și în Câmpia Panonică. Din anii 1990, jumătate din populație ocupă zonele agricole de pe câmpie. Nu demult cuibărea preponderent în văile sudice a munților.  Momentan majoritatea populației cuibărește în județele Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok și Békés. Mici populații se găsesc și în Transdanubia. Acvilei de câmp îi place apropierea pășunilor cu popândău. Deseori ocupă pâlcurile de copaci de pe terenurile agricole sau pajiști.  


Poză făcută de o cameră-capcană. 

 

Cuibăritul
Acvila de câmp își construiește cuibul pe panta sudică a munților  sau pe copaci înalți în apropierea zonelor de hrănire. Deseori are și câte un cuib de rezervă. Cuiburile care se află în zone liniște sunt folosite mai mulți ani, și înălțimea lor, din cauza înnoirilor anuale, poate ajunge la mai mulți metri. În zona de câmpie își schimbă cuibul mai des decât în zona muntoasă, probabil din cauza deranjului. Cuibul, întotdeauna, este construit într-un loc de unde poate supraveghea o arie cât mai mare, fiind sensibil la deranj, simte pericolele de la distanță. De obicei ponta este completă deja la sfârșitul lunii martie, și este alcătuită din două ouă, dar mai nou pontele cu trei ouă au devenit mai frecvente decât înainte. Puii eclozați sunt supravegheați de femelă, în timp ce masculul aduce hrana. Mai târziu ambele păsări pleacă în căutarea hranei. Păsările tinere  părăsesc cuibul în luna iulie, dar familia de acvile stă împreună până toamna târziu. Între anii 1991-2000, 388 de pui de acvile au zburat din cuib în Ungaria.


Photo: Kovács András.

Hrana

Hrana favorită a acvilei de câmp sunt popândăul și hârciogul, însă din cauza regresului acestor specii, în prezent se hrănește mai ales cu iepuri de câmp, pe lângă care apar în hrana sa circa 60 specii de animale. Iarna, hârciogul și popândăul hibernează, astfel în această perioadă vânează mamifere mai mici sau mai mari și păsări pe terenurile agricole. În ierni friguroase/geroase se hrănesc și din hoituri.
După perioada de clocire, adulții deseori vânează în pereche. Întotdeauna femela se hrănește prima din prada capturată.


Photo: Horváth Márton. 

Migrația
În iernile ușoare adulții rămân în zonele de cuibărit, dar juvenilii și imaturii hoinăresc în Bazinul Carpatic, rareori migrează spre sud.


Fotó: Kovács András.