Şoimul dunărean

Șoimul dunărean

Falco cherrug

Șoimul dunărean (Falco cherrug Gray, 1834) este o specie de șoim mare, specia cea mai apropiată înrudită cu ea fiind șoimul de tundră (Falco rusticolus). În trecut, specia a fost împărțită în mai multe subspecii, însă doar două dintre acestea sunt recunoscute azi de către ornitologi:

- subspecia Falco cherrug cherrug, întâlnită din Europa și în Rusia vestică, de la râul Enisei şi Munții Altai la est, până în China și nordul Mongoliei;

- F. cherrug milvipes, care poate fi găsit în regiunile sudice ale Asiei Centrale.

Șoimul dunărean este o pasăre răpitoare de dimensiune mică-medie de culoare preponderent maronie, având dimensiunile unui șorecar, deși, fiind mai zvelt, pare mai mic față de acesta. Lungimea corpului variază între 45-55 cm, iar anvergura este de 105-130 cm. Masculii cântăresc 730-990 grame, femelele 970-1300 grame. Femelele sunt mai mari decât masculii, însă diferențele nu sunt atât de pronunțate, comparativ, de exemplu, cu șoimul călător. Adulții au o culoare brun-gălbuie pe spate, capul este crem, uneori aproape alb. Mustața este îngustă, puțin distinctă. Pieptul alb este tipic la adulți, cu pete maro ce devin mai dense spre burtă. Ceara și picioarele sunt galbene. În general, adulții sunt mai deschiși la culoare decât păsările tinere.

Șoimii tineri au o culoare maro, dar petele de pe piept și burtă sunt mai dense și formează striații. Mustața este mai distinctă decât la adulți, capul lor este mai întunecat. Ceara şi picioarele sunt albastre și devin galbene numai din al doilea an. În general tinerii sunt mai închiși la culoare decât adulții.

În zbor, șoimul dunărean este asemănător cu șoimul călător, dar vârfurile aripilor șoimului dunărean sunt mai puțin ascuțite, iar subalarele sunt mai întunecate decât remigele, ceea ce creează un contrast evident care nu se observă la șoimul călător.